четвъртък, 28 юли 2016 г.

Дивотински манастир “Св. Троица”

В началото на месеца решихме с майка ми и баща ми да си направим семейна разходка до някъде. Потърсихме в интернет манастири около София и се спряхме на Дивотинския манастир. Намира се след гр. Банкя - на около 25км от София. Разклонът за към манастира е в кв. Михайлово (Банкя) по улица Ал. Стамболийски. Има на няколко места табели, така че лесно бихте се ориентирали. За тези които обичат да се разхождат има еко пътека до там, а ако ходите с кола пред манастира има място където може удобно да се паркира. 

Манастира е един от най-старите около София (1046г), бил е разрушен (от турците) - 3 пъти разграбван и опожаряван, а по - късно е възстановен. Сегашният храм и манастирските сгради са построени през 1902г. Интересна е легендата около построяването на манастира. Говори се, че мъж и жена докато орали нивата си, открили делва с жълтици. Двамата взели решение да построят с тях манастир. Качили се на едно магаре, като взели и делвата с жълтици с тях и казали, че там където падне и умре магарето, там ще построят манастира. 

Влизайки в двора вниманието ми бе привлечено от невероятно красивата и пъстра градинка.
Една позната ми сподели, че тук са едни от най добрите монаси в България и единия от тях е завършил Лесотехническия университет (сигурно ландшафтна архитектура) и от това определено става ясно защо толкова добре изглежда и колко много е поддържано мястото. Красиви цветни лехи, спокойствие, тишина, свеж въздух и манастирска котка ще ви посрещнат на това свято място. 

Ако имате нужда и искате да се откъснете за малко от забързания живот на града, то тук е мястото :) Може да си купите и от яйчицата които продават монасите или пък мед, както и да си наточите вода от аязмото. :)


















Когато видях тази вратичка, доста се учудих, защо е там. Като се отвори се вижда гората и само се чува шума на реката която преминава отдолу. После разбрах, че Васил Левски е бил приютяван там и през вратичката той е излизал от манастира.


























Аязмо


понеделник, 18 юли 2016 г.

Stiletto nails - 15 designs ♥

Здравейте. За тези от вас които не ме следят в инстаграм споделям тук ноктите които съм си правила до сега. Главно от там черпя идеите си и правя различни комбинации. Понякога дори нося на маникюристката ми скица на която съм нарисувала и описала кой нокът как трябва да изглежда :D.
Много ми беше досадно преди когато трябваше сама да се лакирам, а пък и доста от времето си отделях за това. Сега ходя веднъж в месеца на поддръжка и повече не се занимавам.

Ето ги и всичките 15 модела. Надявам се да ви харесат :) 


 Кой от моделите ви допада най много?