вторник, 7 януари 2014 г.

Индийската култура в действие 2

Намасте!
Страшна мъгла е навън, дори колата не си виждам къде е и просто се отказах да ходя на лекции.. затова решх да продължа с втората част на публикацията.
* (първата може да видите ТУК);


Снимки от уъркшопа по правене на бижута:
- гривната и обеците най-отгоре са мое творение, останалите са на колеги...






На следващите снимки сме облечени в едни от традиционните за индийците дрехи наречени Сари. Саритата представляват правоъгълни парчета плат с дължина от 4 до към 9м. които чрез различни техники се омотават около тялото. Чоли пък се нарича блузата която се носи под сарито. Стилът на самото сари, (материя, цвят, декорации), 'говори' много. Така може много лесно да разберете дали една дама е омъжена, кастата към която принадлежи, материалното и състояние, възраст, професия и др.

В зависимост от региона, държавата - значението на цветовете е различно. За траурен цвят се смята бялото - традиционно в северна Индия вдовиците носят бели сарита без никакви орнаменти по тях. Червеното е символ на страст, свързва се с щастието, плодовитостта и за това в днешно време булките се обличат в такъв цвят. Синьото означава, че жената практикува някакъв определен занаят с ръцете си. Символизира мир, спокойстивие. Зелено - свързва се с природата, символ на хармония, намалява стреса. Ако жената носи този цвят значи се занимава със земеделие. Жълтото - символ на топлина и оптимизъм; свързва се с религия, интелект и вдъхновение - символ на образованието и науката. При раждането на дете, майката носи сари в жълт цвят в продължение на седем дни.





Идеята на този курс е да преоткрием женствеността си и да постигнем вътрешен мир и хармония със себе си. Да се видим в нова светлина, да се почувстваме екзотично красиви, различни.
Женската красота в индийската култура  - в тази страничка може да следите за предстоящите ателиета, уъркшопи и да си подарите едно невероятно изживяване и усещане..

Очаквайте и третата част, която ще включва вкусни и лесни рецепти. ♥



 Betty Silver ♥




Няма коментари:

Публикуване на коментар