петък, 31 януари 2014 г.

Индийската култура в действие 3 / + Giveaway

Ето я и третата част посветена на индийската култура.
Ще ви покажа 4 много вкусни рецепти които вярвам, че всеки от вас, стига да има желание, може да направи. Лесни са за изпълнение.
Ако желаете може да се включите и в Giveaway-я ми. Условията ще намерите най - долу.

•••

Самбар – яхния от дал (червена, белена леща)

Продукти 4 порции:
250 гр. леща
200-300 грама зеленчуци по избор (ние използвахме тиквички)
2 ч. л. смлян кимион, 2 ч. л смлян кориандър, ½ ч. л. куркума, ½ ч. л. сух  джинджифил, ½ ч. л. асафетида*, пръчка канела, дафинов лист и люта чушка по желание.
3 с. л. гхи** или олио
2 ч. л. сол

Най-лесно Самбар се приготвя от белена леща. Подберете зеленчуци по ваш вкус – моркови, тиквички, картофи, карфиол, зелен фасул, корен целина. Нарежете ги на кубчета.
Нагрявате гхито, задушавате зеленчуците (на среден огън), като периодично разбърквате 5-6 мин. После избутвате зеленчуците в единия край на тенджерата и в отцедената мазнина запържвате за 30 сек подправките. След което разбърквате, добавяте и лещата , отново разбърквате и добавяте хладка вода, колкото да покрие 2 пръста над лещата. Котлонът го оставяте на средна към слаба степен. Лещата започва да къкри и когато изпие водата, добавяте пак, така че да покрие 2 пръста. Водата се добавя по малко, за да се свари хубаво лещата. Това ястие се приготвя за около 30 мин. Лещата се разкашква и заприличва на крем супа.  Накрая добавяте солта и магданоз за цвят.

! * Тъй като лукът и чесънът не са на особена почит в Индия тази подправка е техен заместител. Много използвана в индийската кухня - позната е като 'Храна на Боговете'. Аромата въобще не е приятен, но след топлинна обработка се променя и не се усеща толкова. Подправката е идеална за овкусняване на леща, нахут, ориз, зеленчукови ястия, тестени изделия. От своя страна асафетидата има доста лечебни качества - въздейства благоприятно върху организма - подсилва имунната система, премахва токсините от тялото и подпомага изхвърлянето на газове от дебелото черво. Още ефекти от употребата и - подобряване на тена на лицето, намаляване на бръчките, облекчаване на спазми, зъбобол и др.
** Гхи е пречистено масло. Древната наука за живота Аюрведа го почита. Прави се от прясно (безсолно) краве масло.


Нимбу чавал (лимонов ориз)

(600 мл)/500 гр. ориз басмати (или дългозърнест ориз)
2 ч.л. куркума, 1 ч.л. синапени зърна, 2 ч.л. кимион (смлян или цял)
1 пръчка канела, ½ ч.л. асафетида, дафинов лист (по избор)
1 зелена люта чушка, ситно нарязана (по избор)
2 с.л. гхи, 2-3 ч.л сол, 900 мл вода
2 с.л. нарязан магданоз, 1 лимон

В тенджера с двойно дъно (от 3 л) загрявате на средно силен огън гхито и добавяте синапа. Захлупвате за 30 сек, защото синапът обикновено започва да пука. Веднага добавете всички останали подправки (евентуално чушката и дафиновия лист). Запържете ги още 30 сек. Добавете ориза и го запържете до леко прозрачен. Добавете водата и солта и разбъркайте. (най-добре е предварително да сте я загряли). Когато оризът заври, захлупете го и намалете котлона на минимум. Не отваряте през следващите 25 мин. Когато оризът е готов, отворете и добавете магданоз и нарязан лимон.


Самоси
За тестото:
400 гр. бяло брашно (може и грахам)
100 гр. краве масло
150 гр. вода
½ ч.л. сол
Омесвате еластично и гладко тесто, което разделяте на 10 топки, всяка топка разточвате на кръгче около 10-12 см, разрязвате на половина и така оформяте триъгълни самоси.
За плънката:
500 гр. картофи, 300 гр. моркови, грах (плънката може да е всякаква - и сладка и солена)
Нарежете всички зеленчуци като за мусака и ги задушете на пара. Гледайте да не се разкашкат.
В дълбок тиган пригответе чонс (сос с подправки на маслена основа)
Загрейте 2-3 с.л. гхи и добавете подправки по избор. Напр. 
2 ч.л. кимион, 2 ч.л. смлян кориандър, ½ ч.л. куркума, ½ ч.л. асафетида
1 ч.л. гарама масала (или щипка канела, щипка индийско орехче, щипка черен пипер, щипка джинджифил на прах)

Когато запържите подправките, добавете в тигана задушените зеленчуци и ги оваляйте в чонса, така ,че хубаво да се покрият от него. Накрая добавете сол по ваш вкус. 
Когато плънката изстине можете да оформяте самосите.
Разточете всяка топка, разрежете я на половина и оформете фуния като слепите правата страна. Когато напълните фунийките, затворете и притиснете отворения край . С въртеливи движения правите панделка. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса. Пекат се около 20 мин. (ако е с вентилатор) или 30 мин. (ако е без).



 Сладки топчета

500 гр кокосови стърготини (леко запечени)- отделете 50 гр за овалване
300 гр сухо мляко пълномаслено
200 гр пудра захар
Есенция - ванилия и лимон
Студена вода около 200 гр - добавяте водата по малко докато стане мека смес, внимавайте да не стане прекалено течно. След като смесите всички съставки, оставете сместа за 30 мин до час да стегне. Оформяйте топчета и ги овалвайте в кокос.

Любими са ми., всъщност всичко с кокос обожавам. Вече няколко пъти си ги правя, но ги правя шарени като към водата прибавям готварска боя.


 Ето и крайния резултат:



Пробвали ли сте индийска храна? Харесва ли ви?


• • •

Условия за участие в Giveaway-я:
1. да сготивите някое от ястията (не е необходимо 1 към 1) ИЛИ да се облечете (и)ли направите грим в индийски стил (нормален или гопи дотс - какъвто  пожелаете).
2. да харесате страничката ми -> click и да публикувате снимката/колажа си.
Наградата е козметика. :) Няма да разкривам повече.
Надявам се да вземете участие... : )))
Спечелилия ще бъде изтеглен на случаен принцип.
Край на конкурса - 28-ми февруари.
Обявяване на спечелилия - 1-ви март.




Betty Silver ♥





7 коментара:

  1. Отговори
    1. ♥ чакам с нетърпение да видя какво ще сътвориш :*

      Изтриване
  2. Здрявей, радвам се да намеря още една почитателка на индийската култура. С радост ще се включа в конкурса с грим :)

    ОтговорИзтриване
  3. wow everything look so tasty! you must ne good in cooking :)
    would you like to follow each other?- just let me know on my blog- thx !
    http://fifefantasinails.blogspot.co.uk/

    ОтговорИзтриване
  4. It looks totally yummy! <3
    I'm a beginning fashion blogger, check it out www.shawsy.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  5. Nice post my dear :)

    I'm following you,hope you'll do the same
    Kisses,http://missdelicious94.blogspot.it/

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглежда, за съжаление не съм опитвала индийска кухня все още. Май е време да пробвам!
    хх Цвети
    cvetybaby.com
    Instagram Facebook

    ОтговорИзтриване