петък, 2 септември 2016 г.

Риска от използването на дезодоранти

Преди няколко месеца се срещнах с братовчедка ми която ми сподели, че нейна съученичка я оперират вече за втори път в областта на мишниците. Бучките, образували се там, са били в следствие употребата на дезодоранти. Това доста ме наплаши и преустанових използването им. До преди това не се бях интересувала и не знаех какви може да са последствията от един обикновен дезодорант който всички ние всекидневно използваме. Поразрових се в интернет и прочетох повече относно рисковете които крият тези продукти.

Главният проблем е, че в състава си aнтипepcпиpaнтитe, дезодорантите, стиковете против изпотяване имат алуминиеви соли, които се абсорбират директно в тялото, свързвайки се с потните жлези, като блокират секрецията им. Подтискането на изпотяването не позволява на токсините да излязат от тялото ни и така те се концентрират в лимфните възли като допринасят за настъпването на клетъчни промени които съответно водят до рак. Алуминиевите соли също така стимулират производството на хормона естроген, а именно повишеното му ниво в кръвта докарва рак на гърдата. Рискът обаче става по-голям, ако непосредствено след епилация / бръснене се използва продукт срещу изпотяване, защото алуминиевите соли се абсорбират по - лесно и навлизат директно в кръвоносната система.

Реших да потърся и да си закупя натурален, био дезодорант, без вредни съставки. Доста видове разгледах и се спрях на два.

Първият е - течен део кристал „Pure Aura“ (производител: Salt of the Earth) с аромат на лавандула и ванилия. Мирише много нежно, деликатно, ненатрапчиво. Освен в зоната под мишниците може да се пръска и на краката. Продукта е със 100% натурални съставки, ароматизиран с 15 естествени растителни екстракта и масла. В състава си още съдържа органично алое вера (омекотяващо действие) и орлови нокти (антибактериален ефект). За разлика от обикновените дезодоранти не съдържа парабени, алкохол, aлуминиеви соли и други опасни химикали. Безопасен е да се използва и от деца. Действието на део кристала е не да потиска изпотяването, а да спре растежа на бактериите, които причиняват неприятната миризма. Продукта наистина си върши работата и дори след фитнес все още усещам свежият му аромат. Цената за 100мл. е 14.35 лв. Сега погледнах на коя дата съм го получила - 1ви юни  - и за три месеца, при почти всекидневно използване е останало количество малко под половината. Това прави продукта поне за мен много икономичен, защото един стандартен дезодорант (150мл. ~ 5лв.) точно за един месец го изхабявах. Има и пълнител за течния кристал, но го има само в чиста форма без аромат - 1 литър за около 50лв. Офертата е страхотна, особено ако ще го ползва цялото семейство (подходящ е и за мъже).
Няма как да не ви стане любим продукт, след като го пробвате! Гарантирам :)





Вторият продукт е рол-он - 24h „Портокалов цвят“ на Fun'Ethic. Това което ми хареса в описанието на продукта е, че е специално разработен за млада кожа над 20 години, и че успокоява кожата след епилация. И тук в състава липсват парабени, алуминиеви соли и алкохол. Дезодоранта съдържа екстракт от праскова, био ечемик, прах от био алое вера, масло от слънчоглед и етерично масло от салвия. Аромата на всичко друго мирише, но не и на портокал. По скоро се усеща като някаква билка, но не е неприятно. Ако трябва да го сравня с предишния дезодорант този не се справя толкова добре и определено това 24ч. действие е доста пресилено. За това и този рол-он го използвам само когато съм си у дома. Цената му е 11.15лв. за 50мл.



Споделете, ако сте попаднали на хубав дезодорант с натурални съставки : )))






1 коментар: